Kurven er tom
Du har valgt:
Ønsker du at købe a-kasse og fagforening?
Er du også interesseret i fagforening? Vælg fagforening
Er du også interesseret i a-kasse? Vælg a-kasse

Udskydelse af forældreorlov

Du behøver ikke at holde al din barsel på én gang. Der er forskellige muligheder for at dele orloven udover en længere periode eller holde den af flere omgange.

Du behøver ikke at holde al din barsel på én gang. Der er flere muligheder for at fordele orloven.

Udskudt orlov

Udskudt orlov er opdelt i henholdsvis retsbaseret og aftalebaseret udskydelse. Retten til udskydelse af orloven afhænger af, om du er i arbejde. Du kan derfor ikke udskyde orloven, hvis du er ledig.

 

Retten til barseldagpenge hvis du afholder udskudt orlov, er betinget af:

  • at arbejdet har været genoptaget eller påbegyndt i en periode.
  • at du er i arbejde på tidspunktet for afholdelsen. Dog kan udskudt orlov afholdes i umiddelbart forlængelse af et afsluttet ansættelsesforhold.

Som ledig kan du altså ikke afholde den udskudte orlov, du måtte have.

 

Retsbaseret udskydelse

At udskydelsen af orloven er retsbaseret betyder, at du ikke skal have lov af arbejdsgiveren til at udskyde og afholde orloven. Får du andet arbejde, vil du fortsat have retten til at holde den udskudte orlov ved den nye arbejdsgiver.

Hvis du er i job, har du ret til at udskyde mellem 8 og 13 uger af orloven og afholde dem på et senere tidspunkt, inden barnet fylder ni år. Kun den ene af forældrene kan gøre brug af denne ret.

 

Aftalebaseret udskydelse

At udskydelsen af orloven er aftalebaseret betyder, at du skal lave en særskilt aftale med din arbejdsgiver, og at aftalen kun gælder i forhold til denne arbejdsgiver.

 

Får du således andet arbejde og har udskudt orlov, skal du indgå en aftale herom med din nye arbejdsgiver. Kan der ikke opnås en aftale om afholdelse af den udskudte orlov med den nye arbejdsgiver, går orloven tabt.

 

Hvis du kan opnå en aftale med din arbejdsgiver, kan du udskyde op til 32 uger af orloven. I kan aftale, at du afholder ugerne samlet, drypvis eller at du eksempelvis arbejder 30 timer om ugen og er på orlov 7 timer om ugen. Også her gælder, at orloven skal være afholdt inden barnet fylder ni år.

 
Beregn dagpenge ved udskydelse eller forlængelse af din orlov

Du har ved barselsberegneren mulighed for at beregne dine dagpenge, hvis du vælger at genoptage arbejdet delvist eller forlænge orloven.

 

Barselsberegner

 

Fandt du det du søgte?


Ville du have ringet ind, hvis du ikke fandt, hvad du søgte på krifa.dk?

Hvis du ønsker, at vi kontakter dig, skal du skrive til os på krifa.dk/kontakt