Fagforeningspres

Hvis du oplever fagforeningspres på din arbejdsplads eller dit studiested, er der hjælp at hente.

Hvis du møder fagforeningspres, kan du kontakte os. Så vil vi hjælpe dig med at vurdere den konkrete sag og dine muligheder.

Loven

Det er forbudt ved lov, at din arbejdsgiver kræver, at du er medlem af en bestemt fagforening. Fagforeningstvang er i strid med grundlæggende menneskerettigheder. Lovgivningen sikrer, at der ikke ved ansættelsen kan kræves, du er medlem af en bestemt fagforening. Bliver du alligevel spurgt om fagforeningsforhold, er din ret at sige, at loven fastslår, at det ikke kan være afgørende for din ansættelse.

Kendskab

Ingen kan forlange at vide, hvilken fagforening du er medlem af - fagforeningsforhold er en privatsag. Bliver du ved ansættelsessamtalen eller senere spurgt om, hvilken fagforening du er medlem af, vælger du selv, om du vil fortælle det. Du kan også vælge at gøre opmærksom på, at det er man ikke forpligtet til at oplyse noget om.

Din ret

Ingen kan forvente, du giver afkald på dine personlige rettigheder - foreningstvang er manglende respekt for din person. Møder du fra tillidsrepræsentanten eller din kollegaer et pres for, at du skal være medlem af en bestemt fagforening, har du ret til at fastholde dit eget valg. Det er ikke dine kollegaer, der har ansat dig, de kan ikke bestemme, hvad dine ansættelsesvilkår er. Det er et mellemværende mellem dig og din arbejdsgiver. Men du skal ikke provokere dine kollegaer med en lang diskussion om dine rettigheder.

Arbejdsgiverens ansvar

Arbejdsgiveren har ansvar for at ingen mobbes eller presses. Fagforeningstvang er i strid med godt psykisk arbejdsmiljø. Bliver der uro på arbejdspladsen på grund af dit fagforeningsvalg, eller opstår der en dårlig dialog, kan det gå ud over arbejdsmiljøet. Det er vigtigt, du har en god og åben dialog med arbejdsgiveren, fordi det er ham eller hende, der har det overordnede ansvar. Et godt arbejdsmiljø forudsætter gensidig tillid og respekt. Konflikter må ikke udvikle sig til mobning.

Kontakt os

Har du behov for hjælp, er du velkommen til at kontakte os.

Fandt du det du søgte?