Forside/ Inspiration/ Ledelse/ 5 trin til god ledelse
Forside/ .../ 5 trin til god ledelse

5 trin til god ledelse

Ledelsesrådgiver Kim Fogh fra Ledership Lighthouse løfter sløret for, hvilke fem centrale kompetencer du skal have trænet, hvis du vil være en god leder.
Ikon artikel
Journalist
Michelle Haubo Kogstad Nielsen

Den gode leder er nærværende og kan skabe fokus og begejstring. Det mener ledelsesrådgiver Kim Fogh fra Leadership Lighthouse. Ifølge Kim Fogh er en leders vigtigste opgave at sætte sine medarbejdere i stand til at udføre deres arbejde så godt som overhovedet muligt.

- Den gode leder har øje for sine medarbejdere og deres særlige potentiale. Samtidig er han eller hun bevidst om sin egen rolle, kompetencer og redskaber og arbejder konstant med at udvikle sig selv.

De fem kompetencer

Her er de fem centrale kompetencer, du som leder, bør have særligt fokus på:

  • Tillid
  • Ansvar
  • Autoritet
  • Nærvær
  • Mod
Ledere, der lykkes med de fem kompetencer, har op mod 20 procent flere ’high performere’ i deres teams.

Tillid

Tillid er hele forudsætningen for, at vi kan arbejde sammen, respektere hinanden, lytte til hinanden og turde vise usikkerhed/lave fejl.

- Tillid kommer først, og bør stå før de andre fire. Du bør derfor som leder være særligt opmærksom på, hvordan du opbygger tillid. Læg mærke til, hvordan andre møder dig med tillid eller mistillid – og hvad det fører med sig, forklarer Kim Fogh og fortsætter:

- Hvis du vil udfordre dig selv, så forsøg at vise tillid til én, du ikke er helt tryg ved. Hvad sker der? Det kan kræve tålmodighed, men øvelse gør mester.

Ansvar

Når du som leder og vi som mennesker tager ansvar, får vi ting til at ske og opnår indflydelse. Hvis du vil tage mere ansvar og styrke dit lederskab, har Kim Fogh et enkelt råd:

- Hver gang du er ved at finde på en undskyldning, bør du spørge dig selv: ”hvordan kan jeg påvirke situationen. Hvad er min andel?” eller ”hvad kunne gøre mig stolt af mig selv i denne situation?”. Gør du det, vil du opleve, at du i højere grad tager ansvar for situationen, ændrer din måde at tænke på og begynder at udvise lederskab.

Autoritet

At være en autoritet er også helt centralt, når vi taler god ledelse. Det kan du gøre på mange måder, men det handler frem for andet om, at du prioriterer og tør være tydelig, vise retning, skabe mening og motivere andre.

- Det kan du gøre ved at sige, hvad du mener, selv når der er noget på spil. Måske især når der er noget på spil. Du bør leve dine kerneværdier ud, stå ved dig selv og håndtere konflikter på en åben og respektfuld facon, forklarer Kim Fogh.

Om Kim Fogh

•    Master i Læreprocesser og Organisatorisk Coaching, Aalborg Universitet
•    Certified Advanced Business Coach fra Columbia University, New York
•    Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole

Læs mere på www.leadershiplighthouse.dk

Nærvær

Når du er nærværende og opmærksom på de mennesker, du er i blandt, kan du lede på en effektiv og konstruktiv måde.

- Ved at være nærværende forholder du dig til nuet. Mærk altid efter, om du er til stede i nuet eller er optaget af noget i fortiden eller fremtiden. Det kan være, du går og ærgrer dig over noget, der er sket – du er optaget af fortiden.

Det kan på den anden side være, at du går og bekymrer dig. Altså bruger nuet på at tænke på fremtiden.

- Hvis du vil styrke dit lederskab, er det afgørende, at du er nærværende og fokuseret i nuet. Vil du øve og udfordre dig selv, så stil dig selv spørgsmålet: ”hvad sker der i dette øjeblik?”. Brug svaret til at skærpe din opmærksomhed på nuet.

Mod

Mod kendetegner de bedste ledere. De gør ikke blot som alle de andre, men tør gå forrest og holde fast – både i kendt og ukendt terræn.

- Uden en leder, der har modet til at stå fast og lede andre, når vi sjældent det, vi ønsker. Den gode leder brænder for at skabe udvikling og resultater, og ved, at det ofte kræver mod. Så se din frygt direkte i øjnene, hvis du er bekymret eller bange. Spørg: ”hvad er det, jeg frygter?” Sæt dig selv et mål om for eksempel at gøre noget modigt hver dag.  

Øvelse: Arbejd med dine lederkompetencer

Over de næste 3 uger skal du fokusere på 1 af de 5 kendetegn ved god ledelse
  • Tillid
  • Ansvar
  • Autoritet
  • Nærvær
  • Mod

Hver morgen skal du overveje, hvad du i dag vil gøre for at styrke dine evner som leder på dette område. Hver aften evaluerer du, hvordan du lykkedes med det, du havde sat dig for
Gentag med et andet af de fem kendetegn og mærk, hvordan du rykker dig som leder.
Hør også vores podcast-interview med Kim Fogh, hvor han fortæller meget mere om den gode ledelse. Du finder podcasten her.
Meld dig ind og få en karrieresamtale
Få hjælp af vores karrierekonsulenter og bliv klar til næste skridt i dit arbejdsliv.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse