Forside/ Inspiration/ Ledelse/ Projektansvarlig? Sådan lykkes du
Forside/ .../ Projektansvarlig? Sådan lykkes du

Projektansvarlig? Sådan lykkes du

Det er spændende at stå i spidsen for forandringer og nye ideer, men det er også en disciplin, du måske er utryg ved. Mange projektledere har oplevet, at et eller flere af de projekter, de har ledet, er kørt skævt. Læs her seniorprojektleder Erling Birkbaks erfaringer med projektledelsens faldgruber.
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

Et projekt er en arbejdsform og en metode for at nå frem til et endemål for en virksomhed, en institution eller en frivillig organisation. For at arbejde projektorienteret mod målet er det nødvendigt med en kvalificeret projektledelse, der tager ansvaret for at planlægge, budgettere og håndtere en mængde ressourcer.

Orienter dig og ret ind undervejs

Et projekt har ofte sin helt egen organisering med en leder, projektmedarbejdere, styregruppe, projektmål og en fastlagt økonomi. Netop organiseringen er den største udfordring for de fleste projekter, siger Erling Birkbak, der er seniorprojektleder i Krifa:

- Projektet kan komme til at køre sit helt eget løb og ikke tage højde for de forandringer, der løbende sker i organisationen. En projektleder fuldfører måske nok de oprindelige mål for projektet, men måske er det ikke længere den løsning, der giver optimal værdi. Et projekt, der køres adskilt fra resten af organisationen uden mulighed for fleksibilitet, er sjældent en succes, siger Erling Birkbak.

En trekant i balance

Hvad enten du er en erfaren eller helt ny projektleder, kan du ikke undgå at skulle balancere mellem hjørnerne i trekanten her for at have overblikket. Den optimale projekttrekant er i balance.

Når tidsplanen ikke kan overholdes, vil det typisk få indflydelse på økonomien, fordi der skal tilføres flere ressourcer, hvis du skal nå deadline. På samme måde kan du være nødt til at ændre på målene, hvis økonomien i projektet ændrer sig. En trekant bliver skæv, hvis der rykkes i den ene side, uden at de andre passes til.

- Opgaven for en projektleder er at få siderne i trekanten til altid at balancere. Derfor skal du hele tiden have føling med de forskellige opgaver i projektet og de ændringer, der sker undervejs. Du skal prøve så vidt muligt at være på forkant med, hvordan de tre sider og mekanismer påvirker hinanden, siger Erling Birkbak.

Det gode projekt har:

  • Klare og fælles mål
  • Engagement og motivation
  • Accept fra brugere/målgrupper
  • Klar ansvars- og rollefordeling
  • God styring
  • God planlægning
  • Ledelse af flere dagsordener
  • Evaluering og læring
Meld dig ind og få en karrieresamtale
Få hjælp af vores karrierekonsulenter og bliv klar til næste skridt i dit arbejdsliv.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse