Forside/ Inspiration/ Uddannelse/ Snart uddannet? Det skal du huske
Forside/ .../ Snart uddannet? Det skal du huske

Snart uddannet? Det skal du huske

Vil du have dagpenge, når du er færdig med at studere, så skal du huske at melde dig ind i en a-kasse senest 14 dage, efter du er uddannet.

Med eksamensopgaver, festplanlægning og jobsøgning er det ikke sikkert, at du husker at få undersøgt, om der er noget, du skal forholde dig til som nyuddannet. Men faktisk afhænger din økonomi af, om du er medlem af en a-kasse. Du er nemlig ikke berettiget til dagpenge, medmindre du er forsikret.

Det betyder, at du, i stedet for at tjene 14.852 kroner om måneden før skat, vil skulle leve af kontanthjælp – hvis du vel at mærke falder inden for den gruppe, der er berettiget. Du risikerer derfor at stå uden indkomst.

Meld dig ind i en a-kasse

For at få dagpenge fra den dag, du står med eksamensbeviset i hånden, skal du have været medlem af en a-kasse i mindst et år. Men har du ikke fået gjort det, er der håb endnu. Hvis du melder dig ind senest 14 dage, efter du har modtaget eksamensbeviset, så får du dagpenge allerede en måned senere. Hvis du vel at mærke har en erhvervs- og videregående uddannelse på mindst 18 måneders varighed.

Du skal også huske at melde dig ledig hos jobcentret og udfylde en ledighedserklæring. Det er et vilkår for at kunne få dagpenge.

I det hele taget er det vigtigt at få meddelt, at du ikke længere er studerende, de steder, hvor du har fordele af den grund. Får du boligstøtte, er det for eksempel ikke sikkert, at du fortsat kan få det, når du er færdiguddannet, fordi din indkomst stiger.

Overvej studiejobbet

Husk også at overveje, om du skal fortsætte med dit studiejob. Hvis du ikke ønsker at fortsætte det, skal det opsiges, inden du får dit eksamensbevis. Hvis du først siger op, efter din uddannelse er slut, får du tre ugers karantæne, hvor du ikke får nogen indtægt. Du kan også vælge at fortsætte i studiejobbet, og så bliver de timer, du arbejder, trukket fra dine dagpenge. Tjek reglerne, inden din uddannelse slutter.

Når du skal til at søge job, er der nogle steder, de gerne vil se dit eksamensbevis. Så sørg for at få det, og hvis du ikke modtager det umiddelbart efter din endelige eksamen, ryk efter det. 

Hvis du bor på kollegie, så tjek reglerne for fraflytning i god tid. Nogle steder kan du blive i op til et år, efter din uddannelse er slut, mens det andre steder forlanges, at du fraflytter, umiddelbart efter du er færdig. 

Husk så at klappe dig selv på skulderen, fordi du snart har gennemført din uddannelse, og glæd dig til et nyt kapitel i dit liv.

Læs mere om, hvad du skal huske som nyuddannet, og hvordan du for eksempel melder dig ind i Kristelig A-kasse her.

Meld dig ind og få en karrieresamtale
Få hjælp af vores karrierekonsulenter og bliv klar til næste skridt i dit arbejdsliv.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse