Lær at få øje på de første tegn på begyndende stress

Lær at få øje på de første tegn på begyndende stress

Stress kan komme snigende, uden du opdager det. Det er derfor vigtigt at vide, hvilke tidlige tegn på stress du skal være opmærksom på. Genkender du tegnene, kan du bedre handle proaktivt.

Erik Hougaard er en af vores psykoterapeuter – han tager dig her med omkring de tidlige tegn på stress, og hvordan du kan forhindre dem i at udvikle sig.

Sådan kan de første tegn på stress vise sig

Begyndende stress har ingen formel. De første tegn kan vise sig vidt forskelligt – hos nogle som svimmelhed, hos andre som søvnbesvær. Vores psykoterapeut Erik Hougaard nævner nogle af de typiske tidlige tegn:

  • Mindre overskud

  • Manglende overblik

  • Søvnproblemer

Det betyder ikke, at der ikke kan være andre symptomer som første tegn på stress. Derfor kan det være vigtigt at holde øje og mærke efter, om kroppen forsøger at fortælle noget.

Stress er en træt hjerne

Stress er ifølge psykoterapeut Erik Hougaard en overbelastet hjerne. Det kan vise sig som forskellige symptomer – både fysiske, psykiske og adfærdsmæssige. Ligesom en overanstrengt muskel kan hjernen blive træt. Og så har den brug for en pause for at tanke energi igen.

Hvordan kan jeg opdage tidlige tegn på stress?

For mange kan det være svært at opdage begyndende stress. For hvilke stresssymptomer skal du lægge mærke til?

Måske har du døjet med hovedpine de seneste uger? Måske driller søvnen? Eller måske har du svært ved at koncentrere dig? Og måske har du ikke lagt mærke til nogle af delene.

Symptomerne kan alle være tegn på stress. Men psykoterapeut Erik Hougaard understreger også, at symptomer på stress kan have andre årsager. Derfor er det vigtigt at opsøge din læge, hvis du har mistanke om stress.

Stresstest kan være en øjenåbner

Vores team af psykologer og psykoterapeuter har udviklet en stresstest. Den kan være en øjenåbner i forhold til tegn på begyndende stress.

I stresstesten svarer du på en række spørgsmål omkring symptomer. Når du ser dem sort på hvidt, kan du måske genkende dem hos dig selv.

Ud fra dine svar får du en stressscore. Den giver dig en indikation på, om du udviser tegn på stress.

Pårørende eller kolleger kan opdage stress

Det kan også være en partner, kollega eller god ven, der opdager de tidlige tegn på stress hos dig. De kan eksempelvis lægge mærke til forandringer i din adfærd.

Har du en kortere lunte end sædvanligt? Har du svært ved at bevare overblikket? Eller har du manglende energi?

Det kan være nogle af de adfærdsændringer, andre kan spotte som tidlige tegn på stress.

3 råd til at håndtere begyndende stress

Har du opdaget de første tegn på stress? Psykoterapeut Erik Hougaard giver her tre konkrete råd, der kan være med til at genskabe balancen.

  • 1
    Vær nysgerrig på ubalancen

    Hvad belaster dig? Når du har fået en bedre forståelse for, hvor ubalancen ligger, kan du bedre sætte ind og genfinde balancen i din hverdag.

  • 2
    Dyrk motion

    Fysisk aktivitet er ikke bare sundt for kroppen, men også hjernen. Motion kan give et større mentalt overskud, så det bliver lettere at håndtere udfordringer.

  • 3
    Træk vejret dybt

    Åndedrætsøvelser hjælper med at styrke dit fokus og give ro til krop og tanker.

Stress fastholder et overlevelsesmode

Stress fastholder et overlevelsesmode Vores psykoterapeut Erik Hougaard forklarer, hvordan stress har evnen til at fastholde et overlevelsesmode. “Det kan give en følelse af bare lige at skulle klare sig igennem dagen. Hvis jeg oplever at være stresset, evner jeg ikke at få hævet mig selv op i helikopterperspektiv på min hverdag. Det kan være svært selv at gøre – både ved begyndende stress, men især hvis stressen har været i spil noget tid.”

Det genkender Jeanette, et af vores medlemmer, fra sit stressforløb:

”Jeg blev ved med at tænke, at det hele sikkert blev bedre i morgen. Og selvom jeg lå vågen flere timer om natten, undskyldte jeg det med, at jeg fik nok søvn.”

Få hjælp til at bryde stressmønstret

Det kan kræve hjælp at se på hverdagen i et helikopterperspektiv og få et overblik over de stressende faktorer – og hvilke det er muligt at handle på.

Men det kan være en nødvendig hjælp til at fange stress i opløbet.

Vores psykologer og psykoterapeuter tilbyder stress- og trivselssamtaler. Både til dig, som oplever begyndende stress, og dig, der gennem længere tid har oplevet at være stresset. I samtalerne er fokus på din situation. Det betyder, at du får den rådgivning, der matcher dine udfordringer.