Lær arbejdsrelateret stress at kende

Lær arbejdsrelateret stress at kende

Stress på arbejdspladsen kan ødelægge arbejdslyst og trivsel. Her zoomer vi ind på arbejdsrelateret stress sammen med psykoterapeut Erik Hougaard.

Marie oplevede stress på sit arbejde

Gennem en lang periode følte et af vores medlemmer, Marie, sig ikke værdsat på sit job. En ubehagelig følelse af at blive overset og mangle anerkendelse for sin arbejdsindsats og kompetencer udløste stress på arbejdet.

”Jeg faldt i et mønster, hvor jeg bare indordnede mig på arbejdspladsen uden at lytte til mig selv. Jeg brugte al energi under andres betingelser og manglede kontrol over mit eget arbejdsliv.”

Det førte til en ubalance i Maries hverdag. Bliv klogere på, hvordan hun håndterede stress og fandt sin indre balance igen.

Hvad er arbejdsrelateret stress?

Arbejdsrelateret stress kan besøge dig, hvis du føler arbejdskravene er højere end ressourcerne til at håndtere dem.

Stress på arbejdspladsen kan udløses af faktorer som:

  • For mange arbejdsopgaver
  • Stramme deadlines
  • Relationelle konflikter (eksempelvis med arbejdsgiver eller kolleger)
  • Manglende kontrol over arbejdet
  • Forventningspres (fra sig selv eller arbejdsgiver)

Vores psykoterapeut Erik Hougaard påpeger, at det ikke er stressfaktorer i sig selv, der udløser stress. Men det er oplevelsen af ikke at kunne håndtere dem. Stressfaktorer kan føles forskelligt fra person til person – og for nogle vil stresstærsklen hurtigere blive overskredet end hos andre.

Stress kan ofte være et samlet billede

Psykoterapeut Erik Hougaard omtaler hellere stress som en helhed end som arbejdsstress. For stress behøver ikke altid være så sort-hvid.

Ofte kan det være et samlet billede, hvor stressfaktorer i privat- og arbejdsliv fletter sig ind i hinanden og får bægeret til at flyde over.

Er stress en arbejdsskade

Stress kan besøge os som følge af forskellige faktorer på arbejdspladsen. Men hvis arbejdet er skyld i en stressreaktion, kan stress så også betegnes som en arbejdsskade?

Arbejdsrelateret stress og symptomer på det

Stress kan optræde med en række forskellige psykiske, fysiske og adfærdsmæssige symptomer. Det gælder uanset, om det er udløst af faktorer i privaten eller på arbejdspladsen.

Nogle af de første symptomer på begyndende stress kan ifølge vores psykoterapeut Erik Hougaard være:

  • Søvnproblemer

  • Manglende overblik

  • Mindre overskud

Det betyder ikke, at andre tidlige tegn ikke kan vise sig. Eksempelvis vil nogle kunne opleve svimmelhed, mens andre får hjertebanken. Derfor kan det også betale sig at holde øje med kroppens signaler. På den måde kan du hurtigere reagere på de tidlige tegn.

Test dit stressniveau med stresstest

Er du usikker på, om du er stresset? Med vores stresstest kan du tage temperaturen på dit stressniveau. Testen er udviklet af vores psykologer og psykoterapeuter og tager udgangspunkt i en række svar omkring dine symptomer.

3 gode råd til stress på arbejdspladsen

Vores psykoterapeut Erik Hougaard giver dig her sine bedste råd, hvis du oplever stress på dit arbejde. Alle råd kan også virke forebyggende mod stress.

  • 1
    Sæt ord på dine værdier og grænser

    Mærk efter, hvor dine værdier og grænser går. Og forsøg at kommunikere dem ud til dine omgivelser. Det kan være med til at ændre det miljø, der har været med til at stresse dig.

    Det er altid okay at sætte ord på det, du mærker. Men et godt råd er, at du holder dig på din egen banehalvdel. Det vil sige, at du formulerer dig i jeg-sætninger. Eksempelvis “jeg oplever, at mine grænser bliver overskredet, når.” eller “jeg har behov for at vide..”

    Når du holder dig fra at bruge du-sætninger, mindsker du risikoen for, at det føles som et angreb.

  • 2
    Forventningsafstem med dig selv og arbejdsgiver

    Mange oplever urealistiske forventninger på arbejdet. Det kan både være en selv og arbejdsgiveren, der sætter barren for højt.

    Er det din arbejdsgiver, der forventer for meget af dig? Så prøv at tage en snak om, hvordan I kan skrue på de forventninger, så de passer til både job og personlige ressourcer.

    Er det dig selv, der har skruet forventningerne i vejret? Så arbejd med at forlange 70-80 % af dig selv i stedet.

  • 3
    Hold pauser løbende

    komme tilbage i sin skarpeste udgave. Derfor bør du give din hjerne pause. Flere små pauser i løbet af dagen, kan give den frisk energi.

    Det kan være, at du sætter dig et uforstyrret sted i få minutter og lytter til afspændingsøvelser, der kan hjælpe dig med at genskabe kontakten til din krop.

Har du brug for hjælp til at håndtere stress?

Måske ved du allerede, at stress er kommet på besøg hos dig. Eller også har vores stresstest gjort dig opmærksom på det.

Du kan få professionel hjælp til at håndtere stress fra vores stressteam. Teamet består af psykologer og psykoterapeuter, der ved, hvordan du bedst kan hjælpes på vej tilbage til en stressfri hverdag og fornyet trivsel.

Få mere at vide om vores stress- og trivselssamtaler.

Gratis Stressfri-forløb med konkrete værktøjer

I vores Stressfri-forløb får du konkrete redskaber og øvelser til at tackle den stress, du oplever. Forløbet er udviklet af vores psykologer og psykoterapeuter og består af forskellige moduler. Forløbet er gratis for alle.